Mandag 4. november signerte ordfører Janicke Andreassen en avtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen om å bli en demensvennlig kommune
Ordfører Janicke Andreassen og leder av fylkesstyret i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Pauline G. Nordbø, undertegnet avtalen. Bak dem, fra venstre, står: Lillian Elise Esborg Bergane (leder av Utvalg for helse og omsorg), Hans Martin Gullhaug (leder av Eldrerådet), Bente Aasoldsen (kommunalsjef for helse og omsorg), Alf Ørjan Glesnes (spesialrådgiver Helse og omsorg), Per Sortedal (konst. rådmann), Ragnhild Klingberg (leder av Demensforeningen i Porsgrunn), Bente Berg Andreassen (leder av arbeidsgruppa for demensvennlig kommune), Solfrid Aase Semb (nestleder i arbeidsgruppa for demensvennlig kommune), Trine S. Gjerstad (Nasjonalforeningen for folkehelsen), og Sonja Ekman (Nasjonalforeningen for folkehelsen).
Avtalen legger til rette at Porsgrunn kommune skal arbeide for et mer inkluderende lokalsamfunn for mennesker med demens, slik at mennesker med diagnosen kan møte forståelse, respekt og støtte.
Et høyt antall demente i kommunen
Nasjonalforeningen for folkehelsen anslår at omtrent 1,5 % av Norges befolkning har demens. Tallene kan variere med nye diagnoser og alderssammensetningen i befolkningen. Nasjonalt senter for Aldring og helse at utregnet at det i 2025 vil være 881 personer med demens i Porsgrunn, noe som trolig vil øke til 1041 personer i 2030.
En inkluderende hverdag for personer med demens
Gjennom avtalen forplikter kommunen seg til å bidra til at mennesker med demens opplever seg inkludert og involvert i lokalmiljøet og at de har mulighet til å delta i nødvendige hverdagsaktiviteter. Målet er at disse personene skal føle seg inkludert og mestre sine omgivelser, og at deres behov blir tatt hensyn til i utformingen av kommunens tjenester og offentlige rom.
Samarbeid og opplæring som fundament
Porsgrunn kommune vil samarbeide med Nasjonalforeningen for folkehelsen, som bidrar med opplæring, kunnskap og materiell for å styrke forståelsen rundt demens i lokalsamfunnet. Kommunen vil arrangere kurs og opplæring for relevante næringer, organisasjoner, samarbeidspartnere og yrkesgrupper for å sikre at demensvennlighet integreres bredt i samfunnet.
Deltakelse og mestring som mål
Som del av initiativet vil kommunen opprette en arbeidsgruppe som skal utarbeide lokale planer for opplæring. Dette arbeidet vil inkludere representanter for lokalt næringsliv og pårørende til personer med demens som besitter verdifull innsikt og erfaring.
Avtalen og tilhørende kursmateriell tilbys kostnadsfritt, og kommunen ser frem til å jobbe for et tryggere og mer inkluderende samfunn for personer med demens.