Radiofarmasi-produsenten Thor Medicals åpnet tirsdag sitt pilotanlegg i Herøya Industripark. Næringsminister Cecilie Myrseth og ordfører Janicke Andreassen hadde æren av å klippe snoren.
Etableringen er knyttet til et banebrytende og spennende felt innen kreftbehandling: radiofarmasi. Dette innebærer bruk av radioaktive isotoper for å behandle kreft. Den største utfordringen er å identifisere de mest egnede isotopene og fremstille dem med nødvendig medisinsk renhet. Lykkes man med dette, kan det føre til en langt mer skånsom kreftbehandling sammenlignet med dagens metoder, samtidig som behandlingen blir både raskere og rimeligere.
Pilotfabrikken representerer på mange måter en ny æra for industrimiljøet på Herøya. Mens de fleste bedrifter der opererer med produksjon i tusenvis av tonn, handler det for Thor Medical om en årlig produksjon i milligramskala. Likevel er dette nok til å produsere et betydelig antall pasientdoser.
Utgangsstoffet for produksjonen er grunnstoffet thorium. Det er særlig interessant at thorium finnes i relativt store mengder i Telemark, blant annet i Fensfeltet. Dette skaper en naturlig kobling mellom prosjektet og de ressursene vi har i vårt eget nærområde.
Pilotanlegget skal brukes til å verifisere produksjonsprosesser og produktkvalitet, i tillegg til å produsere prøver for kunder. Målet er at anlegget skal fungere som en plattform for oppskalering til kommersiell produksjon. Selskapet håper at prosjektet blir en stor suksess, og at vi snart kan se et fullskala produksjonsanlegg på Herøya.