Lovgrunnlag og kommunens ansvar

Innhold

Gjennom en rekke internasjonale avtaler har norske myndigheter forpliktet seg til å beskytte befolkningen mot vold, overgrep og annen inhuman behandling.

Frihet fra vold er en grunnleggende forutsetning for vekst og livsutfoldelse, og for å kunne leve gode liv. Flere av avtalene innebærer en forpliktelse til å forebygge og bekjempe vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, og vold og seksuelle overgrep mot barn. Den mest konkrete menneskerettslige standarden settes av Europarådets konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner (Istanbulkonvensjonen). Konvensjonen trådte i kraft i Norge 1. november 2017. Istanbulkonvensjonens formål er å forebygge og bekjempe alle former for vold mot kvinner og vold i nære relasjoner. Vold i nære relasjoner er en av flere former for vold som rammer kvinner i uforholdsmessig stor grad, og anerkjennes som diskriminering av kvinner. Mangel på likestilling sees både som årsak til og som konsekvens av vold mot kvinner (Frihet fra Vold, 2021)

Kommunen, i form av både barnevern, helse- og omsorgstjenestene og sosialtjenesten i NAV, har også ansvar for oppfølging av voldsutsatte, deres familie og pårørende. Herunder kommer også en lovfestet plikt til å gi opplysning, råd og veiledning (helse- og omsorgstjenesteloven §3-3, barnevernloven §6-1, sosialtjenesteloven §17, sosialtjenesteloven §28, barnevernloven §3-2a). Kommunen har også ansvar for at kommunens innbyggere har tilgang til et fullverdig krisesentertilbud.

En bestemmelse i helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3a tydeliggjør den kommunale helse- og omsorgstjenestens ansvar for å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep. Lovbestemmelsen har følgende ordlyd:

Kommunen skal ha særlig oppmerksomhet rettet mot at pasienter og brukere kan være utsatt for, eller kan stå i fare for å bli utsatt for, vold eller seksuelle overgrep. Kommunen skal legge til rette for at helse og omsorgstjenesten blir i stand til å forebygge, avdekke og avverge vold og seksuelle overgrep.

Kommunen som arbeidsgiver har ansvaret for å sikre at alle ansatte i kommunen har tilstrekkelig kunnskap om meldeplikten, og at de er trygge på praktiseringen av den. Handlingsplanen skal bidra til at alle kommunalt ansatte har tilstrekkelig kunnskap om hvem de skal kontakte ved bekymring om en innbygger de har kontakt med er utsatte for vold, eller det er spørsmål om melde- og/eller avvergeplikten er utløst.

Til toppen