Nasjonal statistikk
Datakilder for den nasjonale statistikken er basert på spesifikke voldsundersøkelser og helse- og levekårsundersøkelser. I tillegg brukes informasjon fra den offisielle kriminalstatistikken over antall anmeldte lovbrudd og antallet ofre for disse (SSB, Ofre for anmeldte lovbrudd). Lovbrudd som ikke anmeldes, er ikke inkludert i statistikken.
Vold mot barn
Ifølge en omfangsundersøkelse av volds- og overgrepserfaringer og omsorgssvikt blant 12-16 åringer (NKVTS Rapport 4/2019)[1], har 19 % av ungdom i Norge opplevd fysisk vold minst én gang i løpet av oppveksten. Ifølge samme studie oppgir 4 % av ungdom i Norge å ha opplevd alvorlig fysisk vold minst én gang i løpet av oppveksten. Alvorlig fysisk vold innebærer vold med et høyt skadepotensial, det vil si at de enten er blitt banket opp, sparket, slått med knyttneve, eller blitt angrepet fysisk på andre måter. Det er ingen kjønnsforskjeller i andelen gutter og jenter som blir utsatt for fysisk voldsutøvelse. Det er på en annen side flere jenter enn gutter som rapporterer om å ha opplevd psykisk vold fra foreldrene, 20 mot 15 prosent.
Vold mot voksne
I følge NKVTS ser det ut til at forekomsten av vold i Norge har forandret seg lite fra slutten av 1980-tallet og frem til i dag. Nesten en tredjedel av befolkningen, 22 prosent av kvinnene og 44 prosent av mennene, oppgir at de har vært utsatt for alvorlig vold etter at de fylte 18 år. Ni prosent av kvinnene og litt under to prosent av mennene har blitt voldtatt i løpet av livet. Litt over ni prosent av kvinnene og i underkant av to prosent av mennene oppgir at de har vært utsatt for alvorlig fysisk vold fra partner. Kvinnene frykter i større grad enn menn å bli skadet eller drept. Nær fire prosent av kvinnene oppgir at de har blitt voldtatt av partner. For menn var det nær null som oppgir at de har blitt voldtatt av partner. Like mange kvinner og menn oppgir at de har opplevd mindre alvorlig fysisk vold fra en partner. De utsatte kvinnene oppgir imidlertid flere tilfeller av vold enn det menn rapporterte.
Lokal statistikk
Tall fra politiet
Politiet har et eget kodeverk for klassifisering av saker. I tillegg til mishandling i nære relasjoner kan begrepet «familievold» omfatte både skadeverk, trusler og seksuelle overgrep. Det er Sør-Øst politidistrikt som har produsert statistikken som gjengis i diagram 1 og 2.
Diagram 1. Familievold i Porsgrunn
Diagram 2 viser utvikling i antallet registrerte saker, i politisone Porsgrunn, som politiet klassifiserer som «familievold». Dette er tall registrert i perioden 01.01.2017-31.12.2021.
Diagram 2. Mishandling i nære relasjoner, Porsgrunn politisone
Diagrammet over viser antallet saker politiet har klassifisert som «mishandling i nære relasjoner». Antallet saker har økt de senere årene.
Krisesenteret i Telemark
Krisesenteret i Telemark er et lavterskeltilbud for barn, kvinner og menn utsatt for vold i nære relasjoner. Du trenger ingen henvisning, det er et gratis botilbud og det er døgnåpent.
Diagram 3. Beboere og liggedøgn, Krisesenteret i Telemark
Diagram 3 viser at Krisesentret i Telemark hadde en liten nedgang i antallet beboere i fra 2020 til 2021, men beboerne hadde i gjennomsnitt flere liggedøgn i 2021 sammenliknet med året før.
Tall fra SMISO
Senter mot incest og seksuelle overgrep i Telemark, forkortet SMISO – Telemark, er en stiftelse som drives med støtte fra kommuner i gamle Telemark, fylkeskommunen, Helse sør-øst, og statlige midler. Senter mot incest og seksuelle overgrep er et støttesenter for mennesker av alle kjønn som har opplevd seksuelle overgrep enten som barn eller voksen.
Figur 4. Henvendelser totalt og førstegangshenvendelser til SMISO
Figur 4 viser at antallet henvendelser sank betydelig fra 2017 til 2018, men at antallet har økt betydelig etter 2018. Antallet henvendelser har mer en doblet seg etter 2018.
Figur 5. Besøkende totalt og førstegangsbesøkende ved SMISO
Figur 5 viser at antallet besøkende ved SMISO har vært relativt stabilt over tid selv om antallet henvendelser har økt betydelig de senere årene, jf. figur 4
Ungdata
Ungdataundersøkelsen 2021 viser at 6 prosent av ungdom i Porsgrunn kommune i 8.til10.trinn har blitt slått av en voksen i familien. Halvparten av disse oppgir at de har blitt slått mer enn én gang.
Samme undersøkelse viser 4 prosent av ungdom i 8.til 10.trinn har sett eller hørt at en voksen i familien har slått/sparket en annen voksen i familien. Halvparten av disse oppgir at dette har skjedd mer enn én gang.
[1] Hafstad, G. S., & Augusti, E. M.