Klarlegging av (eksisterende) grenser

Innhold

En grensepåvisning eller klarlegging av eksisterende grense utføres når det er behov for å finne gamle grenser som ikke tidligere er koordinatbestemt, eller der grensemerker for en tidligere oppmålt og koordinatbestemt grense er blitt borte. Dette gjennomføres ved en oppmålingsforretning etter reglene i matrikkelloven og matrikkelforskriften.

Vi skiller ofte mellom to typer klarlegginger av grenser: 

  • Hvis eiendomsgrensen er godt dokumentert etter dagens krav med kikkert- eller GPS-målinger, kan kommunen påvise grensen ved utsetting av nye grensemerker.  

  • Mange eldre eiendommer er kun beskrevet i skylddelingsforretning, og er kanskje bare merket med grensesteiner eller grensetrær.  Ofte ble ikke eiendommen avmerket i kartet. Disse registrerte grensene for eldre eiendommer er derfor mer eller mindre nøyaktige. Grensepåvisning etter eldre grensebeskrivelser er derfor noe mer krevende, og i slike saker kan vi være avhengige av hjelp fra partene. 

Ved uenighet mellom partene:

Dersom du er uenig med naboen om hvor grensen mellom dere går, kan dere rekvirere oppmålingsforretning hos kommunen. Kommunen har imidlertid ingen myndighet til å fastsette grensen mellom dere, men kan ut fra dokumenter som skylddelingsforretninger, jordskiftedommer eller eldre kart, komme med sin oppfatning av hvor grensen går.  

Dersom partene fortsatt er uenige etter kommunens oppmålingsforretning, kan vi anbefale at én eller begge parter bringer saken inn for Jordskifteretten. Jordskifteretten arbeider med saker som behandles etter jordskifteloven, og er en problemløser for tvister knyttet til fast eiendom og rettigheter til eiendommer. 

Før du søker 

Hva gjelder for din eiendom? 

Kommuneplanens arealdel med bestemmelser dekker alle eiendommer i Porsgrunn og gir overordnete føringer for arealbruken. Videre er mange eiendommer underlagt en reguleringsplan med bestemmelser, en plantype som er mye mer detaljert enn kommuneplanen. Mange eiendommer er imidlertid uregulerte, og da er det bare kommuneplanen og den generelle plan- og bygningsloven som gjelder.  

På kommunens kartsider kan du legge inn gårds- og bruksnummeret for eiendommen din og hente opp eventuell reguleringsplan som gjelder. Bestemmelsene til reguleringsplanen er også lenket opp til disse kartsidene. 

Hva skal rekvisisjonen inneholde? 

Hvor sendes søknaden? 

Søknaden kan sendes via e-post eller normal postgang. 

E-post: postmottak@porsgrunn.kommune.no 

Postadresse: 

Porsgrunn kommune 
Postboks 128 
3901 PORSGRUNN 

Hvor lang tid tar saksbehandlingen? 

Når kommunen har mottatt fullstendig rekvisisjon, blir rekvirent og naboer til aktuell grense innkalt til oppmålingsforretning minst to uker i forkant hvis ikke annet er avtalt. På oppmålingsforretningen blir framlagt dokumentasjon over aktuell grense gjennomgått. Ved enighet mellom partene blir nye grensemerker satt ned i marka og koordinatbestemt. Det skrives en protokoll over hva som er foretatt. Resultatet føres i matrikkelen og det utarbeides et nytt matrikkelbrev som sendes berørte parter. 

Saksbehandlingstid for oppmålingsforretning etter matrikkelloven er inntil 16 uker. 

Prisen for tjenesten 

(Scroll ned til kapittel 5. Oppmålingsforretning)

Her forklares bakgrunnen for gebyrstørrelse oppmåling.

Til toppen