Ofte stilte spørsmål om separering og utbedring av avløpsledninger (FAQ)

  1. Først bør du undersøke om din eiendom allerede har separerte ledninger ved å ta kontakt med kommunen for ledningskart, eller få en rørlegger til å inspisere. Dersom du må separere, ta kontakt med en entreprenør eller rørlegger for befaring og innhent nødvendige tillatelser fra kommunen. Deretter kan du planlegge og utføre arbeidet med hjelp fra godkjente fagfolk.

  2. Du bør starte så snart du får pålegg fra kommunen. Det er lurt å koordinere arbeidet med andre nødvendige tiltak for å spare kostnader.

  3. Ikke nødvendigvis. Kommunen anbefaler at overvann håndteres lokalt gjennom infiltrasjon i grunnen, drenering til grøntarealer eller bruk av fordrøyningsløsninger. Dersom dette ikke er mulig, kan du søke om tilkobling til kommunens overvannsledning.

  4. Det er teknisk mulig å utføre gravearbeid om vinteren, men det kan være dyrere og mer krevende på grunn av frost i bakken. Mange velger derfor å vente til våren eller sommeren når grunnforholdene er bedre. Dersom du har fått et påleggsbrev med frist i vinterhalvåret, kan du sammen med en entreprenør lage en tidsplan som du oversender saksbehandler, med søknad om fristutsettelse.

  5. Ja, du kan søke om fristutsettelse. Det må sendes en søknad med estimert tidsplan for arbeidet til kommunen for godkjenning. Ved godkjenning av sanitærsøknad vil fristen forlenges til planlagt dato for ferdigstillelse av arbeidet.

  6. Dersom vannledningen er gammel, slitt eller av dårlig kvalitet (f.eks. galvanisert stål) kan det være lurt å skifte den samtidig som separeringen utføres. Dette kan redusere fremtidige kostnader og minimere behovet for ny graving senere.

  7. Du kan selv undersøke eksisterende tegninger, kontakte kommunen for informasjon om dine ledninger og eventuelt gjennomføre enkle tiltak som å koble taknedløp til terreng eller infiltrasjonsløsninger. Du kan grave på egen eiendom inntil tre meter nær kommunal veigrunn, men arbeid på vann- og avløpsledningene må utføres av godkjente fagfolk.

  8. Du har selv ansvaret for å vite hvor ledningene dine ligger, men dersom du ikke har denne informasjonen, kan du ta kontakt med kommunen for å få ledningskart, som gir informasjon om hvor de offentlige rørledningene går, og ofte har de informasjon om de private stikkledningene. Dersom kommunen ikke har dokumentasjon på de private stikkledningene, kan en rørinspeksjon med kamera eller en signalpeiling fra en rørlegger være nødvendig.

  9. Dersom din avløpsledning går over naboens eiendom, må du avklare om det finnes en avtale som gir deg rett til å utføre arbeid på eiendommen. Hvis ikke, må du få naboens tillatelse for å legge nye ledninger eller eventuelt finne en alternativ trasé på egen eiendom. Kommunen kan også gi råd om løsninger, men det er viktig å ha en tinglyst avtale med naboen for å unngå konflikter i fremtiden.

  10. Dersom du deler en felles avløpsledning med naboen, må dere samarbeide om separeringen. Det kan være lurt å inngå en skriftlig avtale om hvordan arbeidet og kostnadene skal fordeles. Kontakt en rørlegger eller kommunen for å få vurdert mulige løsninger, for eksempel om hver eiendom skal få egne ledninger, eller om dere fortsatt kan ha en felles løsning som tilfredsstiller kravene.

  11. Kostnadene varierer avhengig av grunnforhold, lengden på ledningene og omfanget av gravearbeidene. Det anbefales å innhente tilbud fra flere entreprenører for å få en realistisk pris.

  12. Kommunalteknikk i Porsgrunn kommune kan ikke gi støtte for å gjennomføre dette arbeidet.

  13. Ja, tiltaket krever en søknad til kommunen. Et godkjent foretak, som en rørlegger eller entreprenør, kan hjelpe deg med dette. Søknadene skal være godkjent før arbeidet starter.

    • Det er krav om sanitærmelding for rørarbeidet.
    • Det er krav om gravemelding dersom tiltaket er nærmere enn tre meter fra kommunal veigrunn.
    • Kabelpåvisning er ikke et krav, men dersom du skader en kabel og ikke har hatt kabelpåvisning, øker du risiko for erstatningsansvar. Kabelpåvisning er gratis for privatpersoner.
    • Søknadsplikt må avklares med avdeling for byggesak i Porsgrunn kommune dersom det skal anlegges nye traseer.
  14. Huseier mottar en kopi av kommunen når godkjenning av sanitærmelding foreligger, og av ferdigmelding på rørarbeidet. Dersom du ikke har mottatt kopi av godkjent søknad før gjennomføring av arbeidet, bør du ta kontakt med kommunen for kontroll.

  15. Arbeidet innebærer som regel graving av grøfter for å legge separate rør til spillvann og overvann. Deretter kobles disse på kommunens hovedledninger. Overflatevann som takvann og vann fra gårdsplass, skal håndteres på egen eiendom. Det skal vurderes om alt overvann kan håndteres lokalt.

  16. Sjekk kommunale retningslinjer og eksisterende ledningskart. Det kan også være lurt å innhente flere pristilbud.

  17. Noen vanlige feil inkluderer:

    • Feil utførelse av tilkobling til den kommunale ledningen: Kan gi lekkasjer og infiltrasjon av grunnvann.
    • Manglende kunnskap om grensesnitt: Utførende stopper utbedringen før tilkoblingspunktet på den kommunale ledningen.
    • Utførende gjør delvis utbedring. Mangelfull forundersøkelse fører til at kun deler av problemet blir utbedret. Dette kan medføre at saken må gjenopptas.
    • Manglende stake- og spylepunkt
      Utvendig stake- og spylepunkt er et krav, og er viktig for drift og vedlikehold av den private stikkledningen.
    • Utilstrekkelig tetting av overganger: Kan gi lekkasjer og infiltrasjon av grunnvann.
    • Feilkobling av ledninger: Overvann og spillvann kobles feil, noe som kan føre til forurensning eller overbelastning av systemet. Det kan også føre til tilbakeslag av kloakk i kjelleren.
    • Mangelfull overhøyde: Det skal være minimum 900mm fra laveste sluk i huset til topp kommunal kloakkledning.
    • Mangelfull fall på rør: Feil fall kan føre til dårlig avrenning og tilstopping.
    • Dårlig pakking av masser rundt rørene: Kan føre til setningsskader og brudd på ledningene.

    For å unngå disse feilene er det viktig å:

    • Bruke kvalifiserte entreprenører med erfaring i separeringsprosjekter.
    • Følge kommunens retningslinjer og krav til installasjon.
    • Kontrollere arbeidet underveis og ved ferdigstillelse.
    • Få en sluttkontroll og dokumentasjon på at alt er riktig utført.
Til toppen